Open

Atelier

OPEN ATELIER  | leeftijd 18+
Soms gebeurt er 'iets' waardoor je op een of andere manier vast komt te zitten. Wat dat 'iets' is kan heel duidelijk zijn. Even goed heb je niet meteen zicht op wat dat 'iets' precies is. Is het een woord? Een gebeurtenis? Een blik? Nog iets anders?
Heel wat symptomen kunnen dan ontstaan: depressieve symptomen, middelengebruik, automutilatie, relationele moeilijkheden, eetproblemen, jezelf kwijt zijn, geen vat meer hebben op jezelf, overspoeld worden door geluiden/gedachten/beelden/gevoelens/...
Bij de een helpt spreken om beweging te krijgen in wat je hindert bij anderen is de handen uit de mouwen steken en beeldend aan het werk gaan helpend. 
Het Open Atelier is precies daar voor zij die in en/of door de act van het beeldend werk tot verandering kunnen komen. Sommige mensen zijn vertrouwd met beeldend werk van tijdens een opname waar ze ook terecht konden in een beeldend Atelier en willen dit na hun opname verder zetten. Andere mensen kenden geen opname maar constateren dat beeldend werken voor hen een interessante manier van werken is om tot verandering te komen, beweging te krijgen in hun symptomen.
 
Het Open Atelier is een plek waar ontmoetingen worden gecreëerd van waaruit verandering mogelijk wordt. 
WAT WORDT ER VERWACHT?
In het Open Atelier zijn verschillende mensen tegelijk aan het werk. Wat je tijdens deze uren doet is geheel zelf in te vullen: schrijven, schilderen, ruimtelijk werken, tekenen, iets opzoeken, even rusten, mixed media; het is allemaal mogelijk. Er is heel wat materiaal aanwezig in het Atelier dat je kan gebruiken. Wil je graag op een groter doek werken of met materiaal dat niet voorradig is, breng dan het dan gewoon zelf mee.
Het Open Atelier is geen Academie. Het accent ligt op het proces en absoluut niet op technische aspecten van beeldend werk. Het is een plek waar je met je geheel eigen manier van zijn mag zijn en aan de slag gaat. Jij geeft zelf inhoud aan je werken. Misschien gaan ze over dingen die je bezig houden maar dat hoeft helemaal niet het vertrekpunt te zijn. Vind je het moeilijk om van start te gaan of loop je doorheen je proces even vast? Dan zoeken we samen naar een oplossing.
Als je het belangrijk vindt om soms ook echt te spreken over je werken, dan plannen we samen een individueel moment in. Zo heb je alle tijd om mij te vertellen wat jij wenst.
In het begin is het niet altijd evident om van start te gaan. En het kan ook gebeuren dat je het Open Atelier onaangenaam of zelf waardeloos gaat vinden. Net dan, wanneer er heftige emoties zijn, is het van belang om deze gevoelens uit te spreken. Enkel zo kunnen we helder krijgen waarmee deze gevoelens te maken hebben.
Het is ook best mogelijk dat in het begin nog helemaal niet duidelijk is wat je aan beeldend werken hebt en dit een gevoel van ontevredenheid met zich meebrengt. Bespreek dit dan en zet door. Het zijn immers belangrijke momenten in jouw proces. Het komt vaak voor dat de eerste sessies een nog onbevredigend gevoel nalaten omdat het nog niet meteen duidelijk is hoe een dergelijke manier van  werken verandering kan teweeg brengen in je klachten. Deze gevoelens zijn normaal en kunnen ook later nog tijdens je proces eens terug komen.
Vaak heeft dit te maken met innerlijke problemen. Moeilijke periodes tijdens een therapieproces zijn vaak de prijs die we moeten betalen om nadien meer te winnen.
HET EINDE 
Wanneer na verloop van tijd (hoelang hangt steeds af van de hindernissen die we onderweg tegen komen) beweging komt in uw klachten en je periodes kent dat het beter gaat, doe je er het beste aan om de sessie nog even verder te laten plaats vinden. Er onmiddellijk mee ophouden van zodra het beter gaat is vaak niet erg verstandig. De veranderingen die er zijn, zijn hoogstwaarschijnlijk nog geen diepgaande veranderingen.
Als je van plan bent om te stoppen met de sessies of de frequentie graag anders ziet, dien je dit te bespreken. Zo kunnen we dit samen bekijken en tot een goede beslissing komen.
PRAKTISCH
  • Wie een eerste keer komt, hoeft geen 10-beurtenkaart aan te kopen. Het is immers logisch dat je even wil bekijken of het Open Atelier iets voor jou kan betekenen. Je betaalt dan 50,00 EUR (cash ter plaatse) voor het Open Atelier-moment (120 minuten; alle gebruik van materiaal inbegrepen).
  • Bevalt het Open Atelier jou? Dan kan je als je dat wil een 10-beurtenkaart kopen (waarde: 450,00 EUR). Hiervoor kan je steeds 120 minuten komen werken in het Atelier met inbegrip van het gebruik van alle materialen. Een factuur wordt hiervoor dan opgemaakt en aan jou bezorgd.
  • Je 10-beurtenkaart is 6 maanden geldig. Jij bepaalt zelf wanneer je komt. 
  • Het Atelier is open elke donderdag tussen 13:30 uur en 15:30 uur. Jij bepaalt binnen deze uren zelf wanneer je komt en wanneer je vertrekt.
  • Alle gebruik van materiaal dat aanwezig is in de praktijk is inbegrepen.
  • Tijdens de sessies neem je binnen geen telefoons op en beantwoord je geen sms-en. Op die manier kunnen anderen in alle rust verder werken.