Project

Assemblage

jouw denken, innerlijk spreken en verhaal veruitwendigd in beeldend werk.

opgenomen in een heuse bibliotheek

Hoe werkt het?

Iedereen krijgt een boek toegestuurd (15cm x 21cm) dat naar eigen keuze kan worden bewerkt, uitgewerkt.

 

Er zijn evenwel enkele regels om te volgen:

 • enkel de toegestuurde boeken mogen worden terug gestuurd (geen andere boeken)

 • het formaat van het boek mag niet worden aangepast

 • boeken met nog volkomen blanco pagina's worden niet opgenomen in de collectie

 • je voorziet zelf een titel voor je boek waarmee je iets van het unieke van jouw zijn in een aantal woorden giet. Deze titel betreft iets heel specifiek van jou, van jouw zijn en/of van hoe jij in de wereld staat.
  Enkele voorbeelden: 'De man die altijd twee zakdoeken op zak heeft', 'Iedereen wil iets van mij', 'Werken.Werken.Werken', 'Af en toe is er een groot, zwart gat', 'Soms ga ik vliegen', 'Over kop gaan', 'Toch nog even controleren'. 'Een kop en koffie', 'Eten of verdwijnen'. 

 • je voorziet zelf een aantal zoekwoorden voor je boek

 • Uiterlijk vier maanden na het jou toesturen van je boek dient je boek terug naar ons terug worden gestuurd.

 

Je bepaalt zelf of jouw naam zichtbaar mag worden toegekend aan het boek. indien in je dat liever niet hebt, dan heb je de optie om een pseudoniem aan je boek toe te kennen.

Elk boek krijgt door ons een uniek nummer toegekend alvorens het wordt opgenomen in de bibliotheek. Hierdoor kunnen bezoekers op basis van zoekwoorden boeken bekijken.

Welke inhoud?

Er zijn geen strikte regels omtrent hoe het boek inhoudelijk wordt vorm gegeven. Er zijn verschillende manieren om van start te gaan:

 • je kiest er voor om te vertrekken van uit de titel die je aan het boek gaat geven welke iets van jouw unieke zijn betreft

 • je brengt op een of andere manier jouw verhaal of een deelaspect; fictief of over iets dat in je leven gebeurde

 • je neemt materiaal en begint gewoon, zonder te weten wat er zal ontstaan op je blad

 • je kiest er voor om doorheen je hele boek met dezelfde materialen / hetzelfde materiaal te werken

 • je kiest om één onderwerp / één object / één life-event /één gedachte / één persoon onderwerp te maken van je boek en dit op verschillende manieren uit te werken

 • je kiest er voor om met één of meerdere beeldende technieken in jouw boek aan het werk te gaan

 • ...

Abstract en figuratief werk zijn evenwaardig aan elkaar. Je hebt de vrijheid om op de ene pagina te werken en spelen met diagrammen en op de volgende pagina iets brengen over het bezoek dat je aan iets of iemand bracht. Je kan op elke pagina een landschap in beeld brengen, experimenteren met waterverf, de top-10 van je favoriete restaurants aanbrengen of alle 'telefoon-droedels' van de afgelopen week verzamelen en in kleven. Je kan je dromen in beeld brengen of elke pagina op een andere manier invullen met de letters van je naam zodat je naam niet meer herkenbaar is. De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien ga je gewoon aan de slag en kom je ergens halverwege of nadat het boek klaar en je het na een tijdje eens bekijkt tot een titel die iets uniek van jou weergeeft. Misschien valt je wel iets op in je werk; zijn er een aantal elementen die zich herhalen. Dit kunnen thema's zijn, een manier van werken, keuze van materiaal, hoe je met de achtergrond aan de slag ging, figuratieve elementen die terug komen…

Vind je het helemaal niet evident om van start te gaan? Bij de ontvangst van jouw boek vind je naast jouw unieke boek een document waar alle info nog eens duidelijk staat vermeld ook een lijst met een aantal woorden/thema's die je als vertrekpunt kan gebruiken om de 16 pagina's van je boek vorm te geven.

 

Op termijn komt er een online catalogus waar alle boeken ook online in te kijken zijn.  Elk kwartaal worden alle nieuw ontvangen boeken ingescand en toegevoegd aan de online catalogus.


Heb je een eigen instagram-account of webpagina waarop je werken deelt? Vergeet deze dan zeker niet toe te voegen zodat mensen ook ander werk van jou kunnen bekijken.

Culturen waar de volwassen mens speelt, zijn culturen met opvallend veel minder mensen die lijden aan depressie,
burn-out en ander psychisch leed.

Wie kan deelnemen?

Iedereen, ongeacht de leeftijd kan deelnemen: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Iedereen!

Deelnemen

Nadat je een boek bestelde, ontvang je thuis:

 • een pakket met het boek*

 • het nummer dat zal worden toegekend aan jouw boek 

 • de concrete gebruikshandleiding

 • een lijst met woorden/thema's die je als vertrekpunt kunt gebruiken

 • een retour-enveloppe

* Wil je meerdere boeken tegelijk bestellen? Dat kan. Voor grotere afnames (5  of meer boeken tegelijk) kan je gebruiken maken van 20% korting!

Mijn boek is klaar. En nu?

Is je boek klaar om opgenomen te worden in de verzameling? Stuur het dan met de retour-enveloppe terug. Je ontvangt een e-mail wanneer je boek door ons werd ontvangen.  Mogelijks moet je even wachten op bevestiging. Dit komt omdat de gegevens van alle toegezonden boeken handmatig worden ingegeven. Dit kan eventjes duren. 

 

Ook het inscannen van je boek en het toevoegen aan de online-catalogus kan even duren.  Daarom doen we dit per kwartaal. Alle boeken worden horizontaal gescand. Hou hier rekening mee; ook met het gegeven dat er aan alle zijden van boek een kleine cut off  kan zijn.

Over Project Assemblage

Ontstaan 'Project Assemblage'

 

In een wereld waar alles en iedereen lijkt plaats te moeten ruimen voor cijfers en machines en waar meten is weten het ultieme dogma lijkt te zijn geworden  (zie recent  Maggie De Block's uitspraken over terugbetalingen voor hulp bij psychisch lijden) willen we met ‘Project Assemblage’ een plaats blijven opeisen voor de mens. Meer bepaald voor de individuele eigenheid, voor het specifieke ‘zijn’ van elk van ons.

 

In mijn praktijk waar ik werk als Creatief Therapeut Beeldend  presenteren mensen zich steeds vaker met labels: borderline, burn-out, hoogsensitief, depressief, autisme, eetstoornis… . Steeds vaker hoor ik ook dat wanneer zij een opname kenden, zij op geen enkele manier mee mogen hun programma bepalen. Zij moeten en zullen spreken; ongeacht of de weg van het woord voor hen zinvol is. Zij moeten en zullen allemaal in het beeldend creatief atelier aan de slag gaan, ongeacht  of er via beeldend werk in beweging kan gezet worden. Een blaadje met een therapierooster word hen in de handen gestopt en daarmee moeten ze het doen. “Welkom in de zorg-fabriek” zou er kunnen op staan.  Ook binnen therapiesessies is er zo goed als overal steeds minder tijd en ruimte om naar hun woorden te luisteren. Er dient al te vaak geluisterd te worden naar de woorden en protocollen van de therapeut en/of de psychiater en niet te vergeten het 'management' dat daar achter zit. Blijkbaar moeten mensen met moeilijkheden vandaag eerder 'gemanaged' dan 'beluisterd' worden.

 

Dit project - dat ontstaan is vanuit mijn werk met mensen uit mijn praktijk - geeft aan mensen het woord terug. Ik vraag hen wat ‘borderline’ betekent voor hem/haar specifiek. Wat dat precies is ‘burnout’, 'depressief' of ‘autistisch zijn’. Wat is het dat ze mij werkelijk willen vertellen en niet "gezegd" krijgen? Waar gaat het over?

Via beeldend werk en/of woorden, via hun eigen taal gaan zij aan het werk en komen zo vaak uiteindelijk tot een eigen geformuleerde omschrijving van iets zeer singulier van hen (een eigen geformuleerde diagnose) en worden uiterst persoonlijke oplossingen uitgevonden.

 

Vandaag treed Project Assemblage naar buiten. 

Help ons mee de wereld te tonen dat geen twee mensen hetzelfde zijn en iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft. Help ons mee het inzicht in de wereld te brengen dat mensen met op het eerste zicht gelijkaardige symptomen (denk aan dingen zoals je alleen voelen, niet weten welke richting uit te gaan,  jezelf kwijt zijn, omgaan met verlies en verdriet, depressie, burnout, borderline, autisme, hoogsensitiviteit, eetstoornis, leegheid, jezelf niet meer herkennen, middelenmisbruik, angsten, (onverklaarbare) fysieke klachten…) steeds uniek zijn in hun zijn.

 

Help ons de wereld te tonen dat mensen veel meer zijn dan hun hindernissen en moeilijkheden, dat zij allen iets zeer uniek hebben en zij  (als dat het geval zou zijn) veel meer zijn dan een diagnose die iemand anders hen heeft opgekleefd.